مشخصات کامل تخم شترمرغ
تخم شترمرغ به طور متوسط 17 – 19 سانتی متر طول ، 14 الی 15 سانتی متر عرض و ¼ تا 2/4 میلیمیتر ضخامت دارد .
وزن تخم شترمرغ حدوداً 1100-1900 گرم بوده که تقریباً 25 برابر تخم ماکیان است .
رنگ پوسته تخم مرغ بین سفید و زرد مایل به سفید بوده و شبیه ظروف چینی براق است و سطح آن از خلل و فرج پوشیده شده است .
تخم شترمرغ در دو نوع نطفه دار و بدون نطفه تولید می گردد . از تخم های نطفه دار جهت جوجه کشی و تولید جوجه استفاده می شود و از تخم های بدون نطفه هم مستقیما برای تهیه خوراکی و هم در صنایع جانبی مانند شیرینی پزی و شکلات سازی استفاده می شود . طعم تخم شترمرغ شبیه تخم مرغ بوده ولی خواص غذایی بیشتری نسبت به تخم مرغ دارد .
پوسته تخم شترمرغ ضخیم بوده و میتواند وزن زیادی را ( حدودا 120 کیلوگرم در محور افقی و 220 کیلوگرم در محور عمودی ) بدون ایسنکه آسیب ببیند تحمل کند . به همین دلیل از پوسته آن میتوان برای نقاشی ، حکاکی و کنده اری استفاده کرد و در تهیه وسایل مختلف از قبیل چراغ خواب ، لوستر ، تزیینات دکوری و فنجان های مختلف به کار برد .
تخم شترمرغ در حال حاظر از نظر اندازه در بین پرندگانی که بر روی کره زمین زیست میکنند ( اعم از آنهایی که قدرت پرواز تدارند ویا آنهایی که دونده هستند ) بزرگترین تخم به شمار می آیند . اما در مقایسه با بدنه اش کوچکترین تخم می باشد . اندازه تخم شترمرغ تقریباً 1.5 درصد وزن شترمرغ بالغ می باشد . در حالی که در کیوی که کوچکترین پرنده از راسته سینه پهنان است اندازه تخم تقریباً نصف اندازه بدن است .
پوسته تخم شترمرغ یک تا 1.5 ساعت پس از خروج از گلوآک سفت و مقاوم می گردد .
عسلی شدن تخم ها حدوداً چهل و پنج دقیقه و سفت شدن آنها حدودا دو برابر این زمان وقت می گیرد . با یک تخم شترمرغ میتوان برای 18 نفر خاگینه درست کرد .
شترمرغ ها معمولاً از دو سالگی شروع به تخم گذاری می کنند . در اوایل و اواخر فصل تخم گذاری شاهد تخم های بدون نطفه هستیم .چون پرنده نر دیرتر آماده جفت گیری می شود . در برخی مزارع برای جبران این قضیه شترمرغ های نر و ماده را در فصل استراحت از یکدیگر جدا نگهداری می کنند و در نزدیکی فرا رسیدن فصل تولید آنها را کنار یکدیگر قرار می دهند تا میل نرها به آمیزش بیشتر شود . در نتیجه پرنده نر سریعتر اقدام به جفت گیری کرده و آمار تخم های بی نطفه پایین می آید.